top of page

Reteta Drob de Miel – Un Preparat Traditional de Pasti

Writer's picture: The News GuyThe News Guy

Drobul de miel este un preparat clasic si nelipsit de pe mesele traditionale romanesti, in special de Pasti. Acest preparat savuros si plin de arome se pregateste din carne de miel, organe de miel, verdeturi proaspete si condimente. Cu un gust unic, drobul de miel este apreciat pentru savoarea sa si pentru faptul ca adauga un plus de rafinament si traditie mesei de sarbatoare.


reteta drob de miel
sursa foto: reddit

Ingrediente pentru Drob de Miel:

  • 500 g carne tocata de miel (puteti folosi si amestec cu carne de porc pentru mai multa suculenta)

  • 200 g organe de miel (ficat, rinichi, plamani)

  • 2-3 oua

  • 1 legatura de ceapa verde

  • 1 legatura de marar

  • 1 legatura de patrunjel

  • 2-3 linguri de ulei

  • 1 lingura de sare

  • 1/2 lingurita de piper

  • 1 lingurita de boia de ardei dulce

  • 2 felii de paine (sau pesmet)

  • 100 ml supa de miel sau apa

  • 2 foi de dafin

  • 1/2 lingurita de cimbru (optional)

  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

  1. Pregatirea ingredientelor:Incepe prin a spala bine organele de miel, dupa care le pui la fiert in apa cu putina sare pentru aproximativ 20-30 de minute, pana devin fragede. Dupa ce s-au fiert, le tai marunt. Carnea de miel se poate toca cu ajutorul unei masini de tocat carne sau se poate cere la macelarie sa fie tocata.

  2. Soteaza ceapa si verdeturile:Intr-o tigaie, pune uleiul si soteaza ceapa verde, taiata marunt, pana devine translucida. Adauga apoi mararul si patrunjelul tocat fin si mai lasi cateva minute pe foc, pentru ca aromele sa se dezvolte.

  3. Amesteca ingredientele:Intr-un bol mare, pune carnea tocata de miel, organele fierte si tocate, ceapa si verdeturile sote, boiaua de ardei dulce, piperul, cimbrul (daca folosesti), sarea si painea inmuiata in supa de miel sau apa. Amesteca bine toate ingredientele pana cand compozitia devine omogena.

  4. Incorporeaza ouale:Adauga ouale in amestec si amesteca din nou. Ouale vor ajuta la legarea compozitiei si vor oferi o consistenta mai buna.

  5. Formeaza drobul:Tapeteaza o tava de cozonac cu hartie de copt sau unge-o cu putin ulei. Pune jumatate din compozitia de drob in tava si niveleaza-o. Apoi, pune o folie de marar proaspat tocat pe toata suprafata. Acoperi cu restul de compozitie si nivelezi bine. Daca vrei, poti face o forma de "miez" din oua fierte tari pe care sa o pui in mijlocul drobului pentru un aspect mai festiv.

  6. Coace drobul:Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace drobul timp de 45-60 de minute, pana cand este bine rumenit la suprafata. La final, unge-l cu ou batut si mai lasa-l la cuptor pentru 10-15 minute pentru a obtine o crusta frumoasa si lucioasa.

  7. Servire:Dupa ce drobul s-a racit putin, poate fi feliat si servit ca aperitiv sau fel principal. Este delicios atat cald, cat si rece, si este perfect alaturi de o salata de primavara sau muraturi.


Sfaturi utile:


  • Daca doresti o textura mai fina, poti adauga in compozitie si o mana de faina de gris.

  • Drobul poate fi facut si in varianta fara carne de miel, utilizand doar organe, pentru o varianta mai usoara.

  • Pentru un gust si o aroma deosebita, poti adauga si putin usturoi zdrobit sau un strop de vin alb in compozitia de drob.


Beneficii:Pe langa faptul ca este un preparat delicios, drobul de miel este o sursa buna de proteine si fier datorita carnii si organelor de miel. De asemenea, verdeturile proaspete din compozitie aduc un aport important de vitamine si antioxidanti. Fiind un preparat traditional, drobul de miel este si un simbol al sarbatorilor de Pasti si al bucuriei de a fi alaturi de cei dragi.


Tags: reteta drob de miel, drob de miel traditional, retete de Pasti, carne de miel, aperitive de Pasti, retete cu miel, preparate traditionale romanesti, drob de miel cu verdeturi, reteta de drob de miel simpla, drob cu oua, retete pentru masa de Pasti, sfaturi utile pentru drob de miel, sanatate prin alimentatie, retete sanatoase, drob de miel la cuptor, retete cu carne de miel, cum sa faci drob de miel, retete festive, mancaruri traditionale, drob de miel cu paine

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page